ღjangan bersedih...ღ

✿be my important persons...✿

.::♥ SYURGA CINTA ♥::.

"♥"Allahumma ar Zuknaa Hubbak, Wa hubba Man Yuhibbuk, Wa Hubba ‘Amalin Solihin Yukorribuna ila Hubbik." Ya Allah, aku mohon cintaMu, dan cinta orang orang yang menyintaiMu, dan cinta orang yang beramal soleh mendekatkan aku kepada cintaMu. Jodoh dari Allah… masuk meminang dan langsung bernikah,cinta berputik selepasnya,maka itulah SYURGA CINTA "

ღkalamku...ღ

Bukan semua yang menggembirakan hati kita baik untuk kita. Kadang-kadang yang menggembirakan itu tersembunyi derita. Dan bukan semua yang memualkan hati kita tidak baik untuk kita. Kadang-kadang di situlah letaknya bahagia.

(◠‿◠) (◕‿◕ ''')

Top 10 Members

Sunday, February 07, 2010

seek first to understand to be understood


بسم الله الر حمن الر حيم
السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

apa khabar semua? Ana sentiasa doakan semoga kita semua sihat sejahtera..erm..terasa lama juga ana tak berceloteh di ruangan blog ana ni..terasa rindu pun ada..lama tak menulis ni pun atas sebab kesuntukan waktu..terlalu banyak perkara nak di urus kan..alhamdulillah,ana baru je sudah dengan exam mid term..pas habis je exam,di susuli pula dengan krusus induksi untuk para Main Board Arabic Language Society yg merupakan salah satu kelab di kolej ana.

http://emo.huhiho.com

Ana menulis kali ni bukan la untuk mencerita kan aktiviti2 ana,seperti post2 yang lepas.tapi,penulisan ana kalini hanya nak berkongsi rasa,pandangan dan pdapat dengan antum semua.mungkin ini juga adalah luahan dari hati ana..ana lebih suka meluahkan disini,agar kita sama2 boleh bertukar2 pendapat.bagi ana,ini yg terbaik dari menulis dalam dairi..sbb luah dlm diari, tak de penyelesaian..sama je macam pendam dalam hati..apa akibat nye jika sesepekara di pendam terlalu lama? Penyakit hati akan dtg pada diri kita..

http://emo.huhiho.comhttp://emo.huhiho.com

ok..kite sebagai manusia yang diciptakan oleh ALLAH dengan pelbagai bentuk,rupa,kekurangan,kelebihan dan sebagainya..lain orang lain cara nya.tak ada manusia yang betul2 sempurna.sebab itu la ALLAH ciptakan hambaNYA dengan pelbagai2 perangai,rupa,kelebihan dan sebagainya supaya antara manusia ni boleh melengakapi antara satu sama lain.dalam aspek berdakwah dan jihad contoh nya,dapatkah kite seorang diri melaksanakan nya tanpa ada pihak lain disisi kita? Tak boleh kan? Nak main bola pun kena ada team gak..tak boleh main sorg2..so, kite jgn la sll berpuas hati dgn diri kite yang baru ada sikit kelebihan ni.kite kena pikir,kite still perlukan orang lain juga untuk back up kita. Walau sehebat mana pun kita,kita kena sedar juga di bumi Siapa kite berpijak.walau setinggi maa pun pangkat kita,jgn kita pandang rendah org yg di bawah kita.sebab,tanpa org bawah juga,kita xkan mampu duduk diatas..

http://emo.huhiho.com

kalau kita nak orang hormat kita,kita hormat la orang lain juga.kalau nak org paham diri kite,kite pun kena la paham diri sesorg tu. jgn la penting kan diri sendiri.nak org je paham kita, tapi kita xpenah pun nak paham org lain..tak boleh la gitukan?

http://emo.huhiho.com

“seek first to understand to be understood”


kalau nak org hargai kita,kita kena hargai juga org tu..bagi ana, dari segi nak berkawan. Xsalah kot nak kawan degan berlawanan jantina.”KAWAN”..paham betul2 istilah kawan..berkawan biar beribu,bercinta biar satu..walaupun berkawan,batas tu perlulah semestinya diutamakan..tapi,ada sesetengah kawan ni tak paham...kalau girl,mesti kawan dengan girl je..kalau laki, dengan laki je..macam tu kah?kalau girl ni ada kawan laki je..org kata bercinta..patutkah kita memberikan andaian mcm ni?kita kawan dengan semua orang, tak kira kaum,bangsa, atau jantina.

http://emo.huhiho.comSalah kah seorg sahabat bertanya kan khabar?salah kah seorang sahabat nak menceriakan sahabat nya walaupun berbeza jantina?..ana penah baca dari artikel2 ,kononnya,bg kaum wanita,selagi benda tu xpenting,xperlu lah kite melibatkan kaum lelaki..bagi ana statement ni betul..tapi biar la pada tempatnye..contohnya,tak kan bertanya kan khabar,nak kongsi masalah pun manjadi satu kesalahan atas sebab ianya x penting?

http://emo.huhiho.com

Adakah kita berkawan dgn org untuk hal2 yg tertentu saja? tak..sebagai kawan pun ada juga tanggungjawab nya..seperti, menjadi pendengar yg baik,memberi pendapat atau bantuan , menjaga hati satu sama lain,menceriakan hati sahabatnya..tapi,apa yang ana dah dapat sekerang,lain...ana bukan la nak mengharapkan kesempurnaan ..tapi,ana harapkan kite sama2 boleh betul2 paham apa itu kawan.andai la satu hari nanti,kawan yg selalu ada dengan kita,dan tanpa kite sedari kita pernah menyakiti dia tetibe pergi meninggalkan kite untk selamanya,sedangkan kite belum sempat lagi atau tak pernah terpikir pun nak mintak maaf dengan dia..tak de kah rasa bersalah dengan dia bila kite kenang2kan yang kita pernah singgungkan hati dia?yela,kdg2 gurauan atau kata2 kita mungkin ada yg myakitkan hati dia.tp,dia xbgtau kat kite.kite just nampak dia mcm ok je.tp kot dlm hati dia tersimpan rasa sedih atau marah?macam mana? sebab,kite hanya boleh nampak seseorg itu hanya dari luarannya saja..mmg kita nampak dia sentiasa happy,ceria,seronok je selalu...tapi,yg didalam nya??memang kite x tau..tapi x salah jika adakalanya kite cube selami hati dia.http://emo.huhiho.com

oklah..ana rasa cukuplah sampai sini.fikir2kan lah sejenak,..maaf andai ada tersalah kata dlm berbicara...

wassalam...



0 pendapat:

Post a Comment

THANKS FOR YOUR COMMENT
:-)
MAY ALLAH BLESS US
DO COME AGAIN!

 

✿ MiSs♥WaFa ✿ Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template In collaboration with fifa
Cake Illustration Copyrighted to Clarice